• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Zwemmen met de hond

04-12-2014 13:29

Zin in Zomer

Ook al weer zo zin in de zomer? Lekker warm, verkoeling zoeken op het water. Gaat u met de hond het water op dan is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden.

Blauwalg en Ziekte van Wheil

In stilstaand water kan snel blauwalg en de ziekte van wheil voorkomen. Hou goed in de gaten waar uw hond gaat zwemmen.

Zwemmen

Ter verkoeling is het heerlijk om tijdens warme dagen een duik te nemen. Voor baas en hond. Maar niet iedere hond is een goede zwemmer. En met hoge golven of sterke stroming is het soms voor de beste zwemmers moeilijk om weer uit het water te kunnen komen. Een zwemvest kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Een hondenzwemvest verhoogt het drijfvermogen van de hond. Daarnaast kunt u de hond makkelijker een handje helpen.

Waterpret met de hond

Maak van het zwemmen voor hond en baas een waterpret. Niet elke hond is dol op water. Kijk goed naar de lichaamstaal van de hond. Daag de hond uit om met water te spelen. Overtuig hem dat het leuk is. Maar laat het voor de hond ook leuk blijven, dwing niets. Zodat een volgend keer niet met iets negatiefs geassocieerd wordt.

Op de boot

Ook op de boot is het verstandig de hond een zwemvest te laten dragen. Mocht hij in een onbewaakt ogenblik overboord vallen of springen dan kunt u hem makkelijk weer uit het water helpen.

Waar zwemmen met de hond

Kijk goed waar u kunt zwemmen. Er zijn speciale hondenstranden zoals het Erkemederstrand in Zeewolde. Daar mag uw hond vrij het water in. Neem een handdoek mee, om de hond weer af te drogen. Een natte hond in de auto is niet prettig. Een drinkbak is ook handig. Van zwemmen krijgt de hond dorst.

En waar niet?

Als het water te koud is kunnen net als bij mensen de hond last krijgen van spierkrampen. Dit is dus gevaarlijk en niet aan te raden om de hond te laten zwemmen. Heeft de hond snel last van diaree of zijn oren dan is het niet verstandig de hond te laten zwemmen. Ook honden die niet kunnen zwemmen liever uit het water laten. Een kleine plas op poothoogte kan geen kwaad.

Voordeel van zwemmen

Bij het zwemmen bouwt de hond spieren op. Ook is zwemmen een goed manier van revalideren. Door de gewichtloosheid beweeg je makkelijker in het water. De gewrichten worden minder belast maar de hond bouwt door het zwemmen wel spierkracht op. Ook is het een goede manier om conditie op te bouwen. Stromend water masseert de spieren. Zeewater helpt ook bij het genezen en voorkomen van huidontstekingen.

Aanbevolen artikelen

Ruffwear hondenzwemvest K-9 Float

Ezydog Seadog zwemvest

EQDOG pro life zwemvest

EQDOG classic life zwemvest

Labels:

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert