• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Honden en Vuurwerk

10-11-2014 16:38

Wat moet u doen als uw hond bang is van vuurwerk?

U moet uw hond steun geven! U moet uw hond laten weten dat hij bij u in de buurt veilig is, wat er ook gebeurt! Zodra u de hond bij u heeft genomen en u merkt dat deze zich langzaam begint te ontspannen, blijft u gewoon doen wat u doet; TV kijken, een boek lezen of met iemand praten. Zo  geeft u uw hond een goed voorbeeld, namelijk: er is niets aan de hand. De hond leert nu dat, als u erbij bent, er niets gebeurt en dat hij  veilig is. Bij honden doen de ranglagere de ranghogere na. Maak hier dus gebruik van!  Dit zal zijn angst aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van zijn leven aanzienlijk verbeteren.

Iedereen die ziet dat zijn hond bang is, wil de hond bij zich nemen en hem laten weten dat hij niet bang hoeft te zijn. Door de “adviezen” van buitenaf stoppen veel hondeneigenaren dit gevoel weg en gaan (met moeite) hun hond negeren als hij bang is. Met andere woorden u laat op deze manier uw hond weten dat hij van u niets hoeft te verwachten als hij bang is. U laat hem aan zijn lot over. Dit kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Stel dat uw hond ergens enorm van schrikt, terwijl hij los schiet of losloopt. De hond die geleerd heeft veilig te zijn bij de eigenaar, zal direct naar de eigenaar rennen om steun te zoeken. Echter, de hond die genegeerd is als hij bang was, weet dat hij het zelf moet gaan opknappen en rent dus weg.

De jaarwisseling

Kijk in de periode naar de jaarwisseling toe hoe uw hond op het geknal reageert. Laat uw hond niet alleen. Laat de hond zelf een plek uitkiezen om te zitten/liggen, waar hij zich het prettigst voelt. Dit kan onder de tafel zijn, op zijn eigen plaats of bij u op schoot. Houdt het licht aan. Voor de hond is het vaak het prettigst om de gordijnen dicht te doen en de tv of radio aan te zetten tijdens het geknal. 

Extreme angst

Heeft u met uw hond te maken met extreme angst, neem dan contact op met uw dierenarts. Deze zal kijken of uw hond medicatie moet krijgen of dat u beter contact kan opnemen met een gediplomeerde gedragstherapeut (www.gedragstherapie.info)

Jolien Berghuis

Hond&School

http://www.hond-school.nl

Quiebus licentiehouder

Geplaatst in Honden problemen door

Jolien Berghuis, Hond&School