• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Vachtverzorging en vachtproblemen

21-12-2014 17:02

Vachtverzorging

Vachtverzorging bestaat vaak uit het borstelen van u huisdier. 1x per week of tijdens de rui om de dag of vaker. Borstelen is gezond. Niet alleen voor de vacht. Ook versterkt het de band met uw huisdier. Het dier geniet van het borstel moment want hij heeft de volle aandacht.

Borstelbeurt is gezond

Het borstelen van uw huisdier heeft veel voordelen. U verwijdert oud haar zodat de huis van de hond beter kan ademen. In de lente verliest uw huisdier zijn wintervacht, maar de dode loszittende haren blijven vaak in de vacht achter. De huid kan zo verstikken en er kunnen infecties ontstaan. Het zorgt voor een goede doorbloeding van de huid wat weer de vacht ten goede komt.  Daarnaast is het soms nodig om de vacht te wassen. Denk daarbij aan het verwijderen van vuil, na een showbezoek of bij het verwijderen van parasieten. Er zijn speciale shampoo's op de markt die de vacht verzorgen en in optimale conditie brengen. Daarbij blijft de natuurlijke vetlaag en talglaag in takt.

Lange of korte vacht

Een lange vacht heeft meer verzorging nodig dan een korte vacht. Een lange vacht kan klitten vormen. Het is daarom noodzaak om dit te voorkomen. Zorg voor een goede borstel en schakel wanneer noodzakelijk hulp in van een trimsalon.

Verharing of rui

Dieren verharen van zomer naar wintervacht en andersom. De natuur bereid de vacht voor op op koude of warmere temperaturen. Tijdens de rui is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. De rui duurt ongeveer 8 weken in het voor en najaar. Een goede borstel die uw huisdier helpt om de loszittende haren te verwijderen helpt uw huisdier om sneller door deze vervelende periode heen te komen. Door de hoge temperatuur in onze huizen hebben sommige huisdieren last van een continue verharing.

Vachtproblemen

Een vacht is voor een huisdier erg belangrijk. Het is een van de belangrijkste bescherming voor uw huisdier tegen warmte of kou. Het borstelen geeft u de gelegenheid de vacht en huid van uw hond goed te controleren. Zo is het belangrijk dat u uw huisdier controleerd op teken, vlooien en luizen. Vindt u deze, onderneem dan meteen actie en bestrijd deze. Ook kan het zijn dat uw huisdier geen gezonde vacht heeft. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Vaak staat een gezonde voeding aan de basis van een gezonde vacht. Maar wist u ook dat een groot deel van de alergieën een overgevoeligheid is voor vlooien? Bij aanhoudende klachten raden wij u aan om een dierenarts te bezoeken.

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert