• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Vachtverzorging in de rui

20-10-2014 17:14

Help mijn hond verhaart!

Vachtverzorging in De rui

Vachtverzorging hond in de rui

Vaak ligt 2x per jaar het hele huis vol met hondenhaar. En u zit met de handen in het haar, hoe kom ik er zo snel mogelijk van af. De stofzuiger draait overuren. 

Rui

De Rui is een periode dat de hond of kat van vacht verandert. De hond verliest in korte tijd veel haar en de vacht vernieuwt zich. Er zijn diverse types rui, de meest voorkomende is de blokrui. In 3 tot 6 weken tijd worden alle haren vervangen. Dit gebeurt vaak bij de wisseling van de seizoenen. Tussen de rui is de vacht in rust.

Scheren of knippen

Scheren of knippen buiten de blokrui zal de vacht beschadigen. De vacht groeit moeilijker aan en het haar dat aangroeit is doffer, valer, dunner en wolliger. Het advies is om niet buiten de rui te knippen of scheren. Voor advies gaat u naar een goede trimsalon.

Vacht plukken

Enkele vachten moeten geplukt worden. Wellicht bent u zelf zo handig om dat te doen. Een goede trimmer helpt uw hond binnen enkele uren van het overtollig haar af.

Borstelen

Het is goed om met de juiste borstel voor de vacht de hond te borstelen. Maar doe dat niet te ruw of te vaak. Het liefst uitsluitend in de rui. Met het zacht borstelen met de juiste borstel helpt u uw hond eerder door de rui periode heen. Buiten de rui is het niet aan te raden iedere dag te borselen. Overborstelen is het overmatig borstelen van uw hond. De vacht wordt gestimuleerd en de hond blijft het hele jaar door verharen. Pas in de rui kunt u uw hond helpen sneller van de oude dode vacht af te komen. Wilt u toch los zittende haren verwijderen, gebruik dan een natte zeem. U trekt er geen haren mee uit maar neemt die haren mee die echt los zitten.

Sneller uit de rui

Wilt u uw hond nog sneller uit de rui hebben; dan is wassen met een goede hondenshampoo aan te raden. in een periode van 3 tot 6 weken elke week een grondige wasbeurt. Door het wassen verwijdert u haren die daadwerkelijk in de rui zijn. Maak uw hond goed nat en zeep uw hond grondig in. Niet alleen de rug of kont maar ook zijn staart, borst, poten en buik. Laat de honden shampoo ongeveer 20 tot 30 minuten inwerken. Ondertussen even wat warm water en nog wat inzepen. Het mooiste is om de hond droog te blazen met een (net warme geen hete!) föhn. Of gebruik een hondenbadjas om de hond zo natuurlijk op te laten drogen. Succes!

Aanbevolen artikelen

Cofix borstel

Carnis Hondenshampoo

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert