• Niet goed geld terug
 • Specialist in hondentuigen
 • Betalen op rekening

Dagelijkse vachtverzorging van uw hond

21-12-2014 16:40

Weerspiegeling

De vacht is een weerspiegeling van een gezonde hond. Een glanzende gezonde vacht duidt op een gezonde hond. De vacht biedt de hond bescherming. Het is daarom belangrijk om deze goed te verzorgen. Iedere vacht heeft zijn eigen verzorging nodig. Maar wat is dan de juiste verzorging

Vachtverzorging

De dagelijkse verzorging van de vacht is niet meer dan het poetsen van de vacht. Borstel niet te hard. Hard en vaak borstelen zorgt er voor dat gezonde haren los raken. Deze haren groeien dan buiten de normale ruiperiode. Hierdoor gaat uw hond meer verharen en krijgen we niet 1 vaste rui periode maar een onduidende aaneenschakeling van vachtvernieuwing. Het overbodig en overmatig verharen. Ga even met een zachte borstel borstel licht over de vachtg van uw hond.

Juiste borstel

Er zijn veel hondenborstels op de markt. Wat is nu de juiste borstel voor de vacht van uw hond. Als handvat kunnen we stellen dat de borstel even hard of iets harder moet zijn dan de haren van de hond.

kammen

Bij langere vachten wordt een hondenkam aangeraden om ook bij de huid te kunnen komen. De juiste lengte van de kam is dan ook van belang. De kampunten dienen onderling zo ver uit elkaar te staan dat de ondervacht niet beschadigd wordt.

Wassen

Was een vacht alleen wanneer dat echt noodzakelijk is. Dit kan bij bijvoorbeeld vlooien, teken, vieze huid of voor en na bezoek aan een show of andere grote evenementen waar veel honden zijn. Voor het wassen is het raadzaam de vacht goed te doorkammen om klitten ed te verwijderen. Voor het wassen van uw hond is er speciaal hondenshampoo op de markt. Hondenshampoo's zijn er voor verschillende vachten en met diverse doeleinden. Maak de vacht goed nat en breng de shampoo aan. Masseer de shampoo goed in en spoel het goed uit. Eventueel nabehandelen met een conditioner. Wrijf de hond lekker droog met een handoek en borstel de vacht nog even licht na.

Vachtverzorging

Elke vacht dient op zijn eigen wijze getrimt worden. Geknipt, gescheerd, geplukt, ontklit of karen. Het borstelen kunt u zelf terwijl plukken, nawollen en scheren toch een vak apart is voor de echte trimmer.

De middelen

Voor elk middel geld dat u de borstel op de juiste manier dient te gebruiken, zonder het beschadigen van de vacht cq huid van de hond.

Slicker borstel

Een slicker borstel is de borstel voor vachtverzorging. Het is een efficiente en praktische borstel geschikt voor vele vachttypen behalve een korte, fijne gladde vacht als die van bv een boxer of weimaraan. Druk niet te hard, om de huid niet te beschadigen. Begin bij de tenen en poten en werk naar de rug toe. Een langere vahct kunt u bij de uiteinde van de vacht beginnen met borstelen. Zo voorkomt u dat een eventuele knoop nog vaster in de knoop raakt door de volgende knoop.

Pinnenborstel

Dit is de meest gebruikte borstel. De borstel is geschikt voor een langere vacht. Vaak wordt deze borstel gebruikt met een spray of anti statische conditioner. Bij regelmatig gebruik werkt deze borstel erg goed. Laat de borstel door de vacht glijden, hak niet op de haren van de vacht.

Haren borstel

Er is veel keuze in een harenborstel. Er is een grote variatie aan hardheid en met of zonder handvat en de maat en vorm. De hardheid is hierbij van belang bij het bepalen van de juiste borstel. Harde haren verwijderen makkelijk vuil en losse haren uit een ruwe vacht. De zachte haren verzorgt de korte gladde vacht van een boxer of weimaraan. Kies qua hardheid een borstel die even hard of iets harder is dan de vacht. Nylon borstels kunnen er voor zorgen dat de vacht statisch wordt. Gebruik een nylon borstel in combinatie met een spray.

Rubberen borstel

Een noppenborstel of rubberen borstel verwijder vuil en losse haren uit vooral gladde vachten. De borstels zijn er in diverse maten, noppengrotes en vormen te krijgen. De noppen verwijderen makkelijk en effectief korte en los zittende haren en vuil uit de vacht. Naast het schoon maken krijgt de huid nog een heerlijke massage. Als alternatief kunt u de borstel handschoen gebruiken. Deze kan makkelijk overal bij komen en is flexibeler dan een borstel.

Hondenkam

Gebruik bij een langere vacht na het borstelen een kam . Eerst een grove kam daarna de fijne kam. Zorg er voor dat u eerst eventuele klitten verwijderd door goed te borstelen.

Trimsalon

Heeft uw hond een vacht met specifieke wensen, bijvoorbeeld het moet geplukt worden? Dan kunt u terecht bij een trimsalon bij u in de buurt.

Vachtsoort

Korte vacht

Dubbele vacht met 2 korte vachten over elkaar heen. Deze dichte vacht is goed waterafstotend en beschermt de hond uitstekend tegen een regenbui. Enkele honden met deze vacht:

Labrador retriever, Beagle, Rhodesian Ridgeback, Bulterrier en rotweiler.

Aanbevolen borstels

 • Slicker borstel
 • Haarborstel
 • borstel handschoen
 • kam

Gladde vacht

Korte vacht zonder ondervacht. De vacht verhaalt veel maar heeft niet veel verzorging nodig. Door de enkele vacht hebben deze honden het eerder koud. Hondenkleding, puur functioneel is dus aan te raden.

Enkele rassen met deze vacht

Weimaraner, Kortharige teckel, Staffordshire Bulterrier, kortharige Chihuahua, Boxer, Deense dog, Dobermann, Mastiff en Dalmatier.

Aanbevolen borstel

 • Harenborstel hard
 • zachte huidglans borstel
 • rubber noppenborstel
 • borstelhandschoen.

Gemengde vacht

De gemengde vacht is een combinatie van lange vacht met kortere, gladdere vacht. Vooral het haar tussen de tenen en kussentjes van de poten kunnen klitten en zaden ed in blijven zitten. De rui is echt een tijd van veel verharen.

Aantal hondenrassen

Golden retriever, Engelse setter, King Charles Spaniel, Pekinees, Tibetaanse spaniel, Amerikaanse cocker spaniel.

Aanbevolen hondenborstels

 • Grove kam
 • Slickerborstel

Dubbele vacht

De dubbele vacht is een vacht met een dikke ondervacht. Deze hondenrassen hebben een echte wollen onderjas en krijgen het niet snel koud.

Enkele honden met een dubbele vacht

Border Collie, Belgische herder, Akita Inu, Chow Chow, Dwerkeeshond, Siberische husky en Berner Sennen.

Benodigde borstels

 • Kam
 • slickerborstel

pluizige vacht

De pluizige, vaak zacht krullende golvende of steile vacht kent niet echt een verharing. Wel moet deze vacht regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen.

Hondenrassen met een pluizige vacht

Dwergpoedel, toypoedel, Ierse waterspaniel

Benodigde borstel

 • Slicker borstel

lange vacht

Mooie lange vacht die snel kan klitten. Vaak borstelen is dus aan te raden. Door de structuur kan de vacht makkelijk statisch geladen worden. Een anti statische spray is dan bij de verzorging ook aan te raden.

Enkele honden met een lange vacht; Afghaanse windhond, Bearded Collie, Briard, Maltezer, Yorkshire terrier.

Benodigde borstels

 • Slickerborstel
 • borstel met pinnen
 • grove kam

Ruwe vacht

Deze vacht heeft een korte zachte ondervacht met een stevige, ruwe bovenvacht. Dit maakt de vacht erg weersbestendig. Deze vacht vraagt om regelmatig plukken of knippen. Vooral tijdens de rui vraagt de vacht om goede borstelbuurten.

Aantal hondenrassen

Border terrier, Dwergschnauzer, Schotse terrier, Welsh terrier, wesst highland white terrier.

Aanbevolen borstels, grove en fijne kam, slickerborstel, stompe schaar (voor het afknippen van het te lange haar van oa de ogen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over vachtverzorging? Wij raden u de volgende boeken aan.

Vachtverzorging van uw hond - Peter Young

Stop het verharen van uw hond - Rita Pouw

Aanbevolen producten

Foolee borstel de borstel voor de rui

Cofix kit hondenborstel de borstel voor op de stofzuiger

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert