• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Welk hondenspeeltje voor uw hond

21-09-2016 12:04

Welke hondenspeeltje voor uw hond

Kauwen

Een goed hondenspeeltje is moeilijk kiezen. Vaak zien we honden die speeltjes gebruiken als kauwitem. Maar niet elk speeltje is geschikt om op te kauwen, ookal is het dan sterk. Elke hond heeft een kauwbehoefte. De hond gaat liggen en gaat met zijn kiezen uitgebreid kauwen, malen. Een hond heeft ook sterke kaken om goed te kunnen eten. Ze hebben geen mes en vork als extra gereedschap. Kauwen is goed voor een hond. Het verzorgd de tanden en masseert het tandvlees. Pups hebben vooral tijden het wisselen van de tanden een sterke behoefte om te kauwen. Vooral jonge honden onderzoeken veel dingen door erop te kauwen. Kauwen geeft de hond afleiding. Het is een goed tijdsverdrijf. Bij het kauwen wordt endorfine aangemaakt. Deze endorfine geeft de hond een rustig en ontspannen gevoel. Maar kauwen op hondenspeelgoed sloopt vaak het leuke hondenspeeltje. Niet een bijt erin, maar het echt liggen kauwen met de kiezen, of knagen met de voortanden. Helaas is dat leuke hondenspeeltje met die vrolijke kleurtjes dan zo kapot.

Probleem is duurzaamheid

Baasjes zijn vaak verontwaardigd als een speeltje binnen een uur kapot is. Maar is de keuze dan wel juist? De duurzaamheid neemt toe door een weloverwogen keuze te maken. Waar moet u op letten?

Bijten

Er mag gebeten worden in hondenspeelgoed. Echter slopen, het echt liggen kauwen op een hondenspeeltje is ongewenst gedrag. Er is wel speciaal kauwspeelgoed of dentalspeelgoed op de markt. Dit is duurzaam en speciaal gemaak om op te kauwen. Veel hondenspeelgoed, ondanks dat ze sterk zijn, kunnen niet tegen het echte kauwen. Veel speeltjes kunnen wel tegen een hondentand. Maar gaat de hond uitgebreid liggen en het speeltje gebruiken als kauwbot, geeft uw hond dan een kauwsnack.

De hond op het volgende filmpje is aan het bijten in het speeltje.

Samen Spelen

Hondenspeelgoed is vaak bedoeld om samen met de baas te spelen. Apporteren, een trekspelletje ed. Zo leert u samen. Hond en baas raken de nodige energie kwijt. En het samenspel zorgt voor het opbouwen van een band met de hond. Tussentijds leert u de hond spelender wijs commando's als af of los.

Alleen spelen

Het alleen spelen is veelal een kauwspeeltje. Kauwspeelgoed hebben vaak het doel om het gebit te reinigen. Ook is het een tijdsverdrijf. Een benoningsspeeltje bevat vaak een lekkere traktatie of gewoon de hondenbrokjes als beloning. Door het draaien en kauwen wordt de hond beloond met iets lekkers.

Goed hondenspeelgoed voor uw hond.

Wij kunnen niet een eenduidend antwoord geven op deze vraag. Dat is afhankelijk van de hond. Wat vindt de hond leuk? Maar er zijn wel een aantal regels.

Grote

Kijk voor het juiste speelgoed naar de juiste grote voor uw hond. Te kleine hondenspeeltjes kunnen gevaarlijk zijn. Ze leveren verstikkingsgevaar op omdat ze kunnen worden ingeslikt. Tevens kan het een gevaar zijn voor maag en darmen. Wees voorzichting met touw, lint of elastiek. Hoewel een hond dit intressant kan vinden, is het geen veilig hondenspeeltje. Alle speeltjes waar stukjes af kunnen worden gebeten kunt u beter vermijden. Denk aan kralen ed.

Regel; Zodra een hondenspeelgoed uit elkaar valt is het aan vervanging toe.

Vorm

Ook de vorm is belangrijk voor het kiezen van een juist hondenspeeltje. Een rechte vorm kan de hond goed houvast op vinden. Dit houdt in dat de hond daar flink op los kan gaan met zijn tanden. Niets mis mee, zolang het geen pluche is. Veel hondenspeelgoed kan echt wel tegen een hondentand. Een hondengebit is gemaakt om te slopen. De juiste vorm zorgt ervoor dat de hond er niet zijn volledige kracht op het speeltje kan zetten. Kies voor een ronde of ovale vorm, en ga zeker niet voor klein.

Materiaal

Rubber

Rubberen hondenspeeltjes zijn een goede keus voor honden die alles willen slopen. Er kan op gebeten worden, er kan mee gegooid worden. Het is vaak erg duurzaam. West Paw Zogoflex of zogoflex air heeft een 1 malige levenslange omruilgarantie als het speeltje echt kapot is.

Brandweerslang

Brandslang is stevig. De hond kan er in bijten, er zijn tanden in zetten. Ook brandweerspeeltjes zijn er in diverse vormen. Gevuld, meer massief of plat. De gevulde versie is vaak meegevend. De sterke buitenzijde maakt dit hondenspeetje sterker dan pluche.

Piep

Vaak zit er een piep in hondenspeelgoed. Sommige honden laten de piep lekker piepen. Andere willen de lawaai maker eruit hebben. Een speeltje met een piep wakkert het instinct van uw hond aan. De piep moet stil. Dan wordt het vastpakken, schudden en gooien. Er zijn ook honden die sterk reageren op een piepend hondenspeeltje. Dan speelt u samen met de hond. Dit verhoogt de duurzaamheid en u houdt controle over de mate van inspanning. Wordt de hond te druk, dan is het speelkwartiertje over.

Touw

Touw kan heerlijk mee gegooid worden, apporteren of trekspeeltjes. Touw is duurzaam maar niet onverwoestbaar. Hou goed in de gaten dat er niet teveel af gebeten kan worden. Dan is een speeltouw aan vervanging toe. Ook hier geldt; kies de juiste grote. Samen spelen met het touw verlengt de levensduur.

Pluche

Sommige honden houden van knuffelen. Een knuffel is leuk voor honden, maar niet geschikt voor echte slopers. Er zijn leuke hondenknuffels met of zonder vulling. Vindt uw hond een knuffel of pluche speeltjes pas leuk als de vulling eruit is? Skinneeez is zacht hondenspeelgoed zonder vulling. Vaak neemt uw hond een knuffel overal mee naar toe. En slaapt de knuffel naast de hond in de mand.

Stokken

Veel honden zijn gek op stokken en takken. Het hele bos wordt leeg gesleept. Maar een stok of tak is niet geschikt als hondenspeelgoed. Het is een leuke bezigheid om een tak te apporteren. Al hoe wel sommige honden met takken aankomen, waarbij u zich af vraagt wat nu de bedoeling is; de tak is 10 x groter dan de hond. Maar een hond is van nature iets harders gewend dan een tak, een bot. Met 1 stevige beet kan de tak vermorzeld worden. Dit kan tot splinters in de slokdarm of vast zittende stokken in het geheemelte leiden. Uw hond is zeker niet de eerste die zo bij de dierenarts aan komt. Als alternatief zijn er stokken van Petstages, de Dogwood.

Hardheid

Voor slopers kijkt u ook naar de hardheid van het materiaal. U kunt beter voor massief gaan. Dit geeft het speeltje meer stevigheid en een langere duurzaamheid. Houdt uw hond wel van een speeltje dat iets mee geeft? Kies dan voor de Zogoflex Air van Westpaw. Deze is sterk, duurzaam, massief maar niet zo hard dat de hond geen bijt kan voelen. Wel heeft deze weer de eenmalige omruilgarantie.

Apporteren

De Tennisbal. Het hondenspeeltje bij uitstek. Je kunt het gooien, stuiteren en je kunt het apporteren. Natuurlijk kan er ook op gekauwd worden. Een tennisbal is qua aanschaf niet zo duur. De structuur van een echte tennisbal is voor de tanden wat minder. Kies voor een echte hondenbal. Dit vraagt een hoger budget voor aanschaf, maar de bal gaat langer mee dan een tennisbal. Ook is het beter voor het gebit van de hond. Een Frisbees is ook leuk om te apporteren. Met een harde frisbee kan je ver gooien, maar is minder geschikt voor het vangen. Een hondenfrisbee van zacht rubber of nylon is beter voor de tanden en mond van uw hond.

Om het apporteren tot een echte uitdaging te maken zijn er ook hondenspeeltjes met een onvoorspelbare stuiter. Zo moet uw hond echt werken om het speeltje te pakken. Een voorbeeld is de Zogoflex Tizzi. Voor een trekspelletje of apporteer spelletje kiest u voor de Zogoflex air Wox. Denk ook aan een ongelijk gevormde bal of een bal met een dik touw er aan.

Goed hondenspeeltje voor uw hond?

Ja, dat is lastig. De juiste grote is een belangrijke regel of een hondenspeeltje geschikt is voor uw hond. Is uw hond een slooper, dan maakt u uw hond niet blij met een knuffel. Houdt uw hond van apporteren? Dan is een hondenfrisbee of een hondenbal of apporteer speelgoed een juiste optie. Kijk dus naar de hond. Het is goed hondenspeelgoed als uw hond het leuk vindt om mee te spelen en een tijdje mee kan vermaken. Er bestaan hondenspeeltjes waar uw hond moet nadenken om een beloning te krijgen. UItstekende spelletjes voor honden die tijdelijk niet zo veel kunnen lopen, al wat ouder zijn of voorals het echt hondenweer is. Denk aan de hondenpuzzels of de beloningsspeelgoed.

Slopen

Veel honden slopen hondenspeelgoed. Zogoflex en Zogoflex air van Westpaw heeft een unieke eenmalige omruilgarantie als het hondenspeeltje echt stuk is. Ook door het slopen van uw hond. Slopen is het echt kauwen en knagen op een speeltje. Een speeltje is daar niet voor bedoeld. Heeft uw hond behoefte om te knagen, geef uw hond dan een kauwsnack. Wen uw hond aan dat spelen een uitdaging is. Tegen het echt kauwen en slopen is weinig speelgoed bestand. Ookal is het sterk speelgoed. Als uw hond een sloper is dan krijgt uw hond bijna elk speeltje kapot. Maar met de juiste maat, goed gekozen materiaal en de juiste vorm is het hondenspeelgoed veel duurzamer dan een speeltje die u uitkiest omdat het er zo leuk uit ziet. Westpaw design heeft als enige een unieke omruilgarantie.

Houd toezicht

Wij adviseren u om toezicht te houden op uw hond bij het spelen met een hondenspeeltje. Zorg voor begeleiding tijdens het spelen en kies de juiste maat en vorm voor uw hond. Te klein speelgoed kan een gevaar vormen voor grote honden. Veel honden hebben sterke kaken en gebruiken deze ook op het aangeboden hondenspeelgoed. Met sterk hondenspeelgoed, de juiste maat en het echt leren spelen hebben ook honden met een sterke bite veel plezier aan een hondenspeeltje. Gaat uw hond echt liggen kauwen, dan is het tijd voor een kauwsnack. Houdt toezicht tijdens spelen, zo vergroot u de duurzaamheid van dat leuke hondenspeeltje en blijft het veilig voor de hond.

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert