• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Voor ieder ras een hondenschool?

23-02-2015 19:33

Alle hondenrassen welkom

Bij ons op de hondenschool zijn alle honden welkom, maar er wordt regelmatig gevraagd door een Stafford eigenaar of ze wel met hun hond mogen komen of een Chihuahua-baasje belt om te vragen of het wel nodig is om op cursus te gaan. Ik denk dan, waarom niet? Elke hond kan wat leren en het is net wat de eigenaar er mee wil doen en bewust is van wat voor ras hij heeft gekocht. Want wat weet je eigenlijk van het ras wat net opgehaald hebt bij de fokker? Er wordt vaak door een roze bril gekeken als ze dat schattige koppie zien, maar elk ras heeft zijn specifieke raseigenschappen en dat is niet voor niks.

Huishond

Tegenwoordig wordt een groot deel van de honden gehouden als huishond, maar vroeger had de hond een functie, zoals waken, mee gaan met de jacht of zelfstandig een kudde schapen hoeden. Daardoor zijn die verschillende rassen ook ontstaan. Hoe had een Teckel of een Jack russel anders in een dassenburcht moeten passen als hij zo groot was als een labrador? En waarom zijn dit zulke felle hondjes? Omdat ze anders het niet overleven als ze een das gevonden hebben. En een waakhond is niet voor niks groot en gereserveerd naar vreemden.

Elk ras zijn kruisje

Zo heeft elk ras een bepaald uiterlijk en karakter. Dit merk je ook met trainen. Je hebt honden met een grote will to please en honden waarbij je het commando geeft, je vervolgens tot drie moet tellen en dan heb je kans dat hij het eindelijk uitvoert, mits er wat tegenover staat.

Consequent!

Wat elke hond nodig heeft is een baas die consequent is. Daar gaat het ook vaak mis.  Als hondeneigenaar zijn wij er niet van bewust dat we vaak ontzettend inconsequent zijn. Neem nou de flexie-lijn, het ene moment moet de hond vlak naast ons lopen en het volgende krijgt hij 5 meter lijn. Er wordt niks gezegd of gedaan waardoor de hond weet wanneer hij naast moet lopen of de volle lengte. Vervolgens vind de baas het raar als de hond in de lijn hangt bij een korte riem. Ook bij het geven van commando’s zijn we vaak niet structureel. Het commando ‘zit’ wordt geven en soms ‘blijf’, maar daarna? Hoelang moet de hond blijven zitten? Er wordt vaak vergeten om het commando op te heffen en komt er onduidelijkheid bij de hond.

Voor elke hond een hondenschool!

Het is daarom erg belangrijk om te beseffen wat je in huis haalt en dit heeft zeker invloed op de manier van trainen van je hond. Ook wat je als baas vervolgens allemaal verwacht van je hond en hoe je dit gaat trainen om je hond te vormen naar jou ideale hond. Naar een hondenschool is voor elke hond belangrijk, niet alleen voor de socialisatie, maar om de band met je hond te versterken en jezelf bewust te worden van wat je met je hond doet en welke gevolgen dat heeft.

Labels:

Geplaatst in Honden problemen door

Jessica Kikkert