• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Hond opvoeden en trainen

21-12-2014 16:02

Hond opvoeden en trainen

Opvoeden

Iedere hond heeft opvoeding nodig. De eerste weken leert de pup veel van de moederhond. Tijdens de socialisatiefase leert de pup om om te gaan met ander honden, andere dieren en mensen. Een goede socialisatie is belangrijk en voorkomt veel gedragsprobleem. Het is goed om pups binnenshuis op te laten groeien in een gezin.

Trainen

Het trainen van een hond is niet verplicht maar wel heel handig. Niet alleen voor de hond maar ook voor de baas is dit leerzaam. Uw hond leert om op u te letten en te luisteren naar comando's. Dit kunt u zelf doen of in groepsverband. Zo kunt u bij een Kynologenclub bij u in de buurt diverse cursussen volgen. Ook bij een hondenschool kunt u uw hond trainen.

Opvoeden en trainen

Het volgen van een cursus heeft een aantal voordelen. U leert uw pup belangrijke commando's. De pup heeft ook de gelegenheid om kennis te maken met andere honden en om onder begeleiding te spelen. Dit is ook weer een onderdeel van de socialisatie.

Welke hondenschool of Kynologenclub

Hoe gaat u uw hond trainen? Wat is een goede hondenschool? Het is verstandig om bij het uitkiezen van een school of club te kijken naar de methode van trainen. Werkt dit voor u? Staat u daar achter? Bekende methodes zijn Klicker training, roedel methode en het trainen met beloning. Het trainen met beloning wordt het meest toegepast. Net als elke methode is het wel belangrijk dit consequent en goed toe te passen.

Mee naar de cursus

Spannend!! De eerste keer met uw hond naar de cursus. Hoe zal hij het doen? Wat ga je leren? Afhankelijk van de toegepaste methode neemt u een trainingsbag mee, om een beloning (kleine stukjes) in te stoppen. De beloning is het liefst klein en zonder al te veel callorieen. Denk aan long stukjes of de hondenbrokjes. Het belangrijkste is dat uw hond ervoor wil werken.

Regels

Opvoeden en trainen met uw hond is leuk, leerzaam maar vooral nuttig. Stel regels zodat de hond leert wat hij wel en niet mag. Kijk dan ook wat hij als grote hond niet mag. Het is leuk en soms erg komisch als de pup verwoede pogingen doet klungelig op een stoel te klimmen. Maar als hij dit als volwassen hond niet mag is dat wel verwarrend. Stel grenzen, rustig maar besluitvaardig. U en niet de hond bepaalt wat er gebeurt.

Op de club wel...

Een vaak voorkomende uitspraak; Op de club luistert ie wel, thuis niet. Kijk wat u anders doet. Is uw houding anders? Het kunnen hele kleine veranderingen zijn. Straf uw hond niet voor iets wat hij niet begrijpt, stimuleer de goede dingen door goed gedrag te belonen. Dat kan ook met de stem of een aai over zijn kop.

Gedragsproblemen

Krijgt u te maken met gedragsproblemen van uw hond? Een gedragsdeskundige kan u adviseren hoe u het gedrag aanpakt. U kunt samen met een gedragsdeskundige werken aan het probleem en het afleren ervan. Ook hier geldt kijk eerst welke trainingsmethode de deskundige toepast.

En meer

Eenmaal goed getraint is het een leuke uitdaging om meer met uw hond te doen dan alleen uitlaten en spelen. Zo zijn er behendigdheids wedstrijden vaak bij kynologenclubs. Of wat denkt u van Doggy dance, Hondenfrisbee, Flybal voor ballengekken of treibbal. Voor de jachthonden is speuren erg leuk om te doen. Of u dit nu hobby matig doet er met uw hond op uit trekt om mensen op te speuren! Een erg leuke samenwerking en grote uitdaging voor hond en baas.

Spelen

Niets is zo leuk om samen met u hond te spelen. Houdt de 1 van hersenwerk, de andere wil graag rennen en zijn energie kwijt. Apporteren is een favoriet hondenspel van veel honden. Daag uw hond uit en speel samen.

Hondengedrag

Wilt u zich meer verdiepen in het gedrag van uw hond? Er zijn veel hondenboeken geschreven over gedrag, training en probleemgedrag. Leuk en erg leerzaam.

Tip

Hondenboeken online

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert