• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Wintercheck honden

14-10-2014 16:40

WinterTime voor honden

Blog honden wintercheck

Winter! Warme jas aan, muts op, sjaal om en naar buiten... U bent er klaar voor. En uw hond? Zeker, honden hebben een vacht. Maar niet elke vacht is dik en warm genoeg voor onze winters. En de vacht van onze huiskamer hond kent alleen de warmte van de kachel en bereid zich niet meer voor op een koude winter zoals in de natuur.

Wintercheck

Natuurlijk heeft de hond een vacht. Bepaalde hondenrassen hebben van nature een dikke vacht en zijn gekleed op winterse omstandigheden. Neem rassen als een Husky. Dit soort honden hebben het liever een graadje minder dan meer. Maar de kleine hondenrassen en honden met een korte, enkele vacht hebben niet de beste bescherming tegen de koude Nederlandse winters. Een korte vacht zonder dikke ondervacht houdt geen lucht vast om de hond warm te houden.

Uw hond uitlaten tijdens de kou

Uw hond uitlaten tijdens de kou is heel goed te doen. Vooral tijdens vrieskou met een mooi zonnetje is het heerlijk om lekker lange wandelingen te maken. Het winterlandschap voor vaak iets betoverends. Maar met sneeuw, regen en hagel kan het maar wat koud zijn, ook voor de hond. Een hondenjasje houdt uw hond dan droog en vooral warm. Omdat de vacht niet nat wordt. Een natte vacht issoleert niet meer. Tijdens het uitlaten bij koud weer is er een belangrijke regel; Blijf in beweging. Neem een apporteer speeltje mee. Dit is niet alleen goed om warm te blijven, maarr de hond raakt ook nog zijn extra energie kwijt. Thuis gekomen is het aan te raden de hond met een handdoek droog te wrijven en de poten schoon te maken.

Hondenjas Ja of Nee

Er wordt gezegd dat door je hond snel een jasje aan te doen de kans op het creëren van een wintervacht verdwijnt. De hond blijft dan met een zomervacht lopen. Maar waar verblijft uw hond? Bij u in huis of in een buitenkennel? De oorzaak van het niet aanmaken van een dikke wintervacht ligt bij het feit dat de hond bij ons in huis verblijft. Daarnaast is het net als bij mensen heel persoonlijk; de ene hond heeft het veel eerder koud als de andere.

Modegril voor uw hond?

Hondenkleding is meer dan een modegril. Functionele hondenkleding beschermt de hond tegen kou, regen en onderkoeling. Hondenkleding is wel iets van de laatste tijd. Onze huizen zijn warmer, de verwarming beter. De hond heeft het aangenamer. Maar mist daarmee de natuurlijk prikkel om een goede wintervacht aan te maken.

Hondenkleding

Om de hond extra bescherming te geven tegen de koude en natte weersomstandigheden is er hondenkleding in diverse uitvoeringen. Een natte hond kan onderkoeld raken door gesmolten sneeuw of regen in de vacht. Dit geldt ook voor een dikke vacht met onderwol. Door een natte vacht, kan de regen bij de huid komen. Een jasje om droog te blijven is dus aan te raden.

Hondentrui van Fleece

Een hondentrui is vaak gemaak van fleece. Fleece hondenkleding is ademend en beschermt de hond tegen de kou. Uitstekend geschikt voor frisse weersomstandigheden.

Regen

Deze hondenkleding beschermt de hond tegen regen. De hondenjassen tegen de regen zijn soms gevoerd, en zodanig geschikt voor de koude dagen. Deze hondenjassen zijn wind en waterproof.

Winterjas

Deze hondenjassen zijn speciaal gemaakt voor de koude ijs dagen waarin het kwik ver onder het vriespunt uitkomt. Deze honden jassen beschermt de hond tegen de kou en sneeuw.

Sneeuw

Leuk, zo'n winter wonderland. Alles wit, betoverend om dan de eerste voetstappen in de verse sneeuw te zetten. Zorg er voor dat je in beweging blijft en u en uw hond niet kunnen afkoelen. Heeft uw hond lange vacht tussen de poten? Hou dit dan kort. Sneeuw blijft aan deze vacht kleven en smelt door de warmte van de poot. Door de koude omgeving vriest het weer. Het is dus verstandig om de vacht tussen de voetzolen kort te houden.

Hondenpoten en sneeuw

Hondenpoten kunnen wel wat extra verzorging gebruiken. Vooral Pekel tast de natuurlijke beschermende laag van de voetzolen aan. Hertentalg beschermt niet alleen het verzorgt  ook de gevoelige zolen van uw hond. Na het uitlaten kunt u de hondenpoot het beste reinigen met lauw water.

Pekel

Pekel of zout is slecht voor mens en dier. Honden die thuis komen na een rondje in de sneeuw likken graag hun poten schoon. Zout is heel ongezond voor de hond. Was daarom de poten direct na thuiskomst. Pekel droogt de zolen van de hond uit en veroorzaakt scheurtjes en kloven. Beschadigde voetzooltjes die in aanraking komen met pekel zijn zeer pijnlijk. Zout in een wond bijt erg.

Hondenschoenen

Honden lopen op blote voeten. Ja daar zijn ze aan gewend. Toch is het oppassen geblazen. Scherpe stenen, asfalt en pekel kunnen de zolen beschadigen. In de winter is het wenselijk de gevoelige hondenpoten te beschermen met hondenschoentjes.

Sneeuw eten

Het happen naar sneeuw kan soms uitaarden in serieus sneeuw eten. Dat kan toch geen kwaad? Als het alleen om het happen naar een enkele sneeuwbal gaat, nee. Maar te veel sneeuw kan overgeven en diarree veroorzaken. Verse sneeuw is bevroren water. De kou kan buikpijn veroorzaken. Oudere sneeuw is ook vervuild met bijvoorbeeld Pekel en meer. Helemaal een slechte combinatie. Voorkom dus dat uw hond sneeuw gaat eten.

IJs

Net als het begint te vriezen, komt er ijs op sloten en vijvers. Intressant voor uw hond. Maar ook gevaarlijk. Het is glad, en een val is dan ook makkelijk gemaakt. IJs is niet altijd betrouwbaar. Oke, uw hond is wat lichter dan u bent, maar ook honden kunnen door het ijs zakken.

Hond in de auto

Net als in de zomer is het af te raden om de hond in de auto achter te laten. Bedenk eens hoe koud de auto is als u er s'morgens instapt. Naast het snel afkoelen van de auto kan de hond zichzelf niet warm houden door te bewegen. Dus net als in de zomer, laat uw hond niet in de auto zitten.

Donkere dagen

De donkere dagen horen bij de wintertijd. Staat u er wel eens bij stil hoe goed een ander u kan zien? Zijn u en uw hond wel zichtbaar. Met een led halsband of hondenlampje bent u ook voor andere weggebruikers goed zichtbaar.

Aanbevolen winterproducten

Ruffwear Climate Changer

Honden regenjas protective

Doxtasy Wintercoat hondenjas

Ruffwear Quinzee hondenjas

Rivvet hertentalg potenzalf

Zorg dat uw hond klaar is voor de winter. Bescherm u en uw hond tegen kou en zorg voor zichtbaarheid in het donker.

Geplaatst in Nieuws Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert