• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Vlooien bij uw huisdier

16-02-2015 22:54

Vlooienplaag - Bestrijden!

Bah, vlooien. Niet alleen bezorgen vlooien huisdier en baas overlast, maar kunnen ze ook ziektes overbrengen. Het is dus een noodzaak om vlooien te bestrijden.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die vooral bij huisdieren veel overlast bezorgen. De Vlo zuigt bloed bij zijn gastheer. Gastheren kunnen alle warmbloedige dieren zijn die vacht of veren hebben. Vlooien verspreiden zich makkelijk. Ze liften mee waar mogelijk en verspreiden zich makkelijk.

Jeuk en irritatie

Vlooien zorgen voor veel overlast bij uw huisdier. Een vlooienbeet is pijnlijk. Bij het bijten spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid van de hond of kat. Dit speeksel bevat een anti stollings middel. Dit irriteert en jeukt waardoor de hond of kat gaat bijten en krabben.

In en om het huis

Waar vindt u vlooien? Naast het verschuilen in de vacht of veren van zijn gastheer houden vlooien zich vooral schuil achter plinten en onder drempels, maar als tiplocatie is het toch wel het tapijt. 80% van de vlolarven zitten onder het tapijt! Bij een vlooienplaag is het dus belangrijk om naast het huisdier ook de omgeving te behandelen met een omgevingsspray.

Ziekteverwekkers

Er zijn veel soorten vlooien. Honden- en kattenvlooien dragen ziekteverwekkers met zich mee. Denk aan lintwormen en bacteriën. Dit krijgt uw hond of kat niet van de beet van een vlo, maar door de vlo door te slikken. Het is daarom raadzaam om naast de vlo ook meteen een wormkuur te geven.

Bestrijden

De beste manier van vlooienbestrijding is preventie. Vlooien verplaatsen zich voornamelijk op honden en katten en komen zo makkelijk in een nieuwe omgeving. Denk aan een kattengevecht of het besnuffelen van een andere hond. Maar denk ook aan de hondenuitlaat plaatsen. De meest effectieve en efficiente methode van ontvlooien is de spot-on of vlooiendruppels. Dit wordt tussen de schouderbladen aangebracht, daar waar uw huisdier de vacht niet kan likken. Ook wassen met een vlo shampoo helpt bij het bestrijden van deze vervelende plaag.

Aanbevolen

Vlooienval

 

Labels:

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert