• Niet goed geld terug
  • Specialist in hondentuigen
  • Betalen op rekening

Teken weetjes

16-02-2015 23:07

Bah teken

Teken leven in het bos of in onze tuinen. Het zijn vieze beestjes die naast een beet die jeukt ook nog ziektes kunnen overbrengen. De bekendste daarvan is de ziekte van Lyme. De meest voorkomende teek in ons land, de schapenteek is drager van deze ziekte. 25% draagt de bacterie met zich mee die de ziekte van Lyme veroorzaken.

Gevaarlijk voor mens EN dier

Vooral mensen hebben last van de ziekte van Lyme. In enkele gevallen besmet de teek honden met de ziekte van Lyme. Teken kunnen ook drager zijn van Babesiose. Babesiose is een infectieziekte die gevaar oplevert voor de hond. De ziekte kan leiden tot uitputting en de hond kan er zelfs aan dood gaan.

Wanneer?

De teek komt het hele jaar in ons land voor. Maar in periode met hogere luchtvochtigheid is het klimaat gunstig voor het ontwikkelen van de teek. Het voor- en najaar zijn periodes waarin de teek extra actief is. Maar ook in de winterperiode kan de teek actief zijn.

Waar?

Teken kun je overal tegekomen. Vooral in het bos en in je eigen tuin. In de eigen tuin vinden bijna driekwart van de tekenbeten plaats. Huisdieren worden vaak gebeten. Katten en honden wandelen vaak door het hoge gras met struiken. Daar zijn de meeste teken. Vaak vindt u de teek op de kop, achter de oren, of de borst of op de flanken.

Wat kunnen we er tegen doen?

Controleer u en uw hond of kat regelmatig op teken. Vindt u een teek, verwijder deze dan met een tekenpen of de tickkey. Gooi er geen alcohol op oid. Hierdoor spuugt de teek en kan hij uw huisdier of u besmetten. Let op dat u de kop ook verwijderd.  Behandel uw huisdier met een preventief middel als Exil Tick off. Ook bij een behandeling van een anti teken middel is het aan te raden uw huisdier te blijven controleren.

Melden

Bent u gebeten door een teek? Maak melding van de beet. Dat kunt u doen op de website tekenradar.nl. Op deze site ziet u ook wat de verwachting is van en de beten.

Labels:

Geplaatst in Informatieve artikelen door

Jessica Kikkert